lørdag 27. mars 2010

Å reise med barn-dagliglivet

Er vi gale?


Neida! Å reise med barn går helt fint, man må bare innse at man... reiser med barn! Vi var bedre forberedt denne gangen enn sist når vi dro til Australia med Lukas. Forventningene om å kunne gjøre alt mulig rart, ha ferie, sove... ha max fleksibilitet fikk hard medfart de første ukene. Ting må stort sett skje på dagen, tilpasset soving, måltider, kjøreturer mm. Kveldene blir det mer hjemmekos og rutiner så godt det går, særlig for Kasper. Voksne og små har forskjellige behov for underholdning, og ikke minst tålmodighet. Her må man lære av hverandres diplomatiske? evner.

Prioriteringer

På denne turen har vi lagt vekt på 2 ting spesielt. Ha litt plass der vi bor, slik at en litt nattevåken baby ikke ødelegger søvnet til alle 4. Dette er superviktig. Trøtte folk er sure og slitne, sånne liker vi ikke:) I tillegg har vi spikret en del av opplegget i starten og slutten av turen, med mange overnattinger på ET sted, slik at man får håndtert Jetlag, kommet litt i rutine. Det var noen tøffe tak for en liten Kasper de 3-4 første dagene, men så ordnet ting seg
Det er veldig gøy å se 2 små gutter som gleder seg til å utforske alle spennende ting på veien, samtidig gleder seg over det som rekker bli "tradisjon".


Barn er jo vanvittig konservative, samtidig utrolig tilpassningsdyktige. Det er bare opp til oss store å guide litt i disse skjæringspunktene.

Så hva mister barna når de er borte..?

Man skal ikke undervurdere "sorgen" for barn med å bli revet ut av det daglige miljøet hjemme, særlig når de er i skole alder. Men vi har jo allerede lenge sett at Lukas ikke liker tanken på å ikke se vennene sine hjemme. Måten vi har håndtert det på er via innvolvering av Lukas helt siden det var 100% sikkert at vi skulle reise. Han har vært med i planleggingen, surfing på internett, masse samtaler om USA, hva vi skal gjøre der, og ikke minst, hva Lukas syns om å være borte fra barnehagen, og til slutt, at han skal tilbake til barnehagen og forberede seg på skolen.
I tillegg har vi innvolvert barnehagen i denne "planleggingen" slik at USA har vært samtaleevne blandt vennene, de følger også med på blogg mm.

Lukas forstår mer og mer engelsk, og han blir veldig stolt når han kan presentere seg på engelsk, gå å kjøpe noe over disk, si hvor gammel han er mm. Dette er verdifull kunnskap for en liten kar. Han suger til seg inntrykk og spør masse om hvordan folk bor, hva de gjør, hvorfor ditt og hvorfor datt. Kunnskap setter seg og dukker opp igjen når man minst venter det.

Kasper kommer jo aldri til å tilgi oss for at vi dro når han var så liten at han ikke forstår så mye....hehe. Men det gleder oss å se at han er i storform og koser seg.

Kasper som Lukas våkner veldig ofte på natten selv om han sovner og sover fint på kvelden. Dette snakket vi mye om i forhold til innvirningen reisen ville ha. Ser vi typen an er vi rimelig sikre på at han hadde vært urolig hjemme også, selv om det selvsagt ikke hjelper å skifte sengerom. Han sover dog i samme seng, har kosedyr og koseteppe og vi kjører samme rutine uansett hvor vi er, det gir trygghet, det vises.

Verdien for Familien

Man trenger ikke dra til USA, men noen uker vekk fra hverdagen, fyllt med nye inntrykk og ikke minst nærhet til de man liker best er en gave, en erfaring man styrker både voksenforhold og forholdet til sine barn på. Jeg er så utrolig glad for at vi tok dette grepet, og jeg er glad vi er så heldige at vi kan gjøre det!!

Vi skulle selvsagt helst ha gjort noe nyttig samtidig også, bistands arbeid i fattige land ol på turen, men det blir rett og slett litt for "risky og krevende" og vi måtte i allefall hatt begge barna i skole alder tror jeg.

Hva skal til??

Man trenger ikke nødvendigvis dra til USA ol, man kan gjøre dette til en brøkdel av kostnaden ved. f.eks å dra til Asia. Kostnad + det å klare å arrangere fritid for både mor og far samtidig er vel de 2 tøffeste faktorene med å ta fri.

MEN, vi skal ikke legge skjul på at det koster penger å reise, så man må ha mulighet for å spare et sted og ikke alle er så heldig å kunne gjøre!! Vi føler oss veldig heldige i så måte.

Men, man skal ikke kutte mange bamseklubb ferier til "Syden", samt kanskje kjøre en litt billigere bil i noen år før man lett kan ta noen uker ekstra fri i forbindelse med ferie, foreldrepermisjon, og for guds skyld, betal ned det huslånet over 30år... ikke 20!!!!!

Utleie av egen bolig går også an. Vi fikk ikke det til i denne omgang, men om vi hadde planlagt litt bedre hadde vi klart det.

SIST MEN IKKE MINST... snakk med arbeidsgivere om reiseplaner. Gi de en sjangs til å planlegge. 2-3 mnd går fort, de fleste foreldre skal uansett bort i flere måneder tilknyttet barnefødsler. Vi var veldig skeptiske til å spørre om fri når vi skulle til Australia, men når vi gjorde det, fant vi i sammen en løsning både før, under og etter som var bra for alle parter!:)

Vi er heldige, vi nyter livet og solen skinner. Håper det kan motivere andre til å oppleve det samme:)!



Mvh
Slappapappa og Relaxation Mama.

3 kommentarer:

  1. Kloke refleksjoner om reising og viktigheten av å tilpasse aktivitetesnivået sånn at turen blir en opplevelse for både store og små. Gøy å følge dere. God påske fra oss på Harestua

    SvarSlett
  2. Synes dere er kjempeflinke og tøffe som tar denne turen. Og det er klart at dette er veldig nyttig for Lukas, som får så mange fine erfaringer på veien:)

    Mvh

    CanonLinn

    SvarSlett
  3. Tusen takk for hyggelig feedback!!:) Nyt påskeferien, håper det blir et fint avbrekk og en brytning mot vår i Noreg!!
    Hilsen the FAM
    Farsan.

    SvarSlett