onsdag 19. mai 2010

Diverse om permisjon og selvstendighet

Vi har jo truffet en del amerikanske foreldre når vi har vært på tur. De er ikke lite overrasket over at man i Norge får 9 eller 12 mnd foreldrepermisjon fordelt på mor OG far. I USA har man 6 uker... ev 8 uker om man slår seg litt løs. Far er ikke nevnt i den sammenheng i hele tatt. Etter 6 uker, er det bestemor, eller en eller annen "Nanny/Dagmamma" som tar jobben med å oppdra småtten på dagtid, inntil barna kanskje får begynne i en eller annen for for daycare/barnehage når de blir litt større. Det er ikke få slike Nannies vi har sett... slepende rundt på babyer mens de snakker i mobil telefon, lite interessert i jobben sin.....

Diskusjonen går omkring fedrekvoten nå hjemme i Norge. Høyre har stemt i mot denne. Skandinavia generelt er veldig langt fremme når det gjelder total permisjonstid, men også da særlig fordeling mellom far og mor. Sverige leder an. Jeg ser det som helt nødvendig for Norge, om fedre skal ha lovfestet rett PLUSS et SPARK i rævva til å være mer hjemme med barna de første månedene, så må fedrekvoten på plass. Dette hjelper og "presser" også arbeidsgiver til å legge til rette. Ny forskning viser også at barn som bruker mer tid med sine fedre det første leveåret, blir kjappere i nøtta, ja takk begge deler fungerer i dette tilfellet, mor og far!

Selvstendig næringsdrivende fikk i fjor (v barn født etter 1. juli) rett på 10 uker permisjon også. Kasper ble født 3. aug, så vi var heldige!:) Som med Lukas, så med Kasper har vi prioritert å slacke ned på tempoet, ta ekstra "fri", noe som vi aldri har angret på og neppe kommer til å angre på i fremtiden. En fantastisk tid, lite stress, og en nærhet til de viktigste man ellers ikke får oppleve. PS, som sagt tidligere, velger man å ta fri samtidig, så må det litt sparepenger til + eventuelt oppspart ferie i tillegg til permisjonspengene, i allefall om man har litt gjeld....:)

Sist vi var på tur, var vi begge fast ansatte, da var det lettere å ta fri fra en bestemt dato til en annen. Når man er selvstendig næringsdrivende kan dette være krevende. Kunde kontrakter må trappes ned..... og opp igjen, man har større usikkerhet i forhold til kommende inntekt etter permisjonen og må derfor ha høyere risiko margin. Mange som driver for seg selv har også oppgaver det er vanskelig å dra fra, f.eks om man driver butikk. Der er jeg heldig som har større kontrakter som avsluttes.

Teknologien er jo med oss, internett /internett møter mm... man kan jo gjøre veldig mye overalt fra. MEN, med 2 småttiser på slep, må man være effektiv. Det har ikke vært mange timene jeg har kunnet jobbe samhengende underveis, uten at det ville ha gått utover resten av familien. Men, noe tid har jeg fått brukt de fleste av dagene.

I dag har jeg fått "fri" fra permisjon...... for å møte New England Coaching i Boston:)

JLP,
Reiseblogg 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar